Boeken Samira Ahale

Allahoe akbar, allahoe akbar | Verander de wereld, verander jezelf

Optreden

Verander de wereld, verander jezelf.

Er is maar één land: de aarde
Er is maar één volk: de mensheid
Er is maar één geloof: de liefde
(Floor Wibaut, Amsterdamse wethouder 1859-1936)

Een kitscherige gebedsklok

Of ik voor de plattelandsvrouwen in Scheemda wilde langskomen om te spreken over de rol van vrouwen binnen de islam. De Turkse, gehoofddoekte spreekster die stond gepland, meldde zich op het laatste moment ziek.  Degene die mij belde, had ik net ontmoet op de verjaardag van een gezamenlijke vriendin. Nu ben ik geen theoloog maar ik kon makkelijk een lezing houden vanuit mijn eigen ervaring. Ik ontkwam als kind helaas niet aan de Koranschool en het dragen van een hoofddoek, dus ik had genoeg te vertellen.

Optreden in djellaba in een dorpje in Groningen
Spreken over vrouwen en islam vanuit mijn eigen ervaring

Ik stopte in mijn tas een koran, een gebedsmatje, een gebedssnoer en een kitscherige gebedsklok die 5 keer per dag het oproep tot het gebed verkondigt, de Adhaan.  Met een hoofddoek om en in een djellaba, dit is een Marokkaanse jas, reed ik in de donkerblauwe Volvo V70, met reclame van ons toenmalig bonbonatelier, naar Scheemda, een dorp in de provincie Groningen. Ik arriveerde rond zonsondergang en bleef even staan om te kijken naar het grappige contrast van de bruine kroeg aan de ene kant, en het weiland met koeien aan de overkant.

Eenmaal binnen moesten mijn ogen wennen aan de donkere ruimte. Twee mannen zaten aan de toog een pintje te drinken. ‘Moi.’ zeiden ze. Dit is het Groninger dialect voor ‘hoi’. Ineens klonk een zware zangerige mannenstem uit de diepte van mij tas:

 Allahoe akbar, Allahoe akbar, Allah is de grootste
Ashhadoe an laa ilaaha illalaah, Ik getuig dat er geen god is dan Allah
Ashhadoe an laa ilaaha illalaah, Ik getuig dat Mohammed Allah’s gezant is
….

Ik gooide nerveus mijn tas overhoop om de knop in te drukken. Met een rood hoofd en de gedachte; ‘straks denken ze dat ik een terrorist ben’, volgde ik de kroegbaas naar de ruimte achterin het café.
Het viel mij op dat ik niet raar of veroordelend werd aangekeken. Ook de dames van de vereniging ontvingen mij zonder enige vorm van verbazing. Blijkbaar voldeed ik aan hun verwachtingen van een Turkse of Marokkaanse vrouw. Alleen de dame van de verjaardag keek verbaasd op. 

Halverwege mijn optreden deed ik mijn djellaba uit. Mijn hoofddoek had ik opgeknoopt met speldjes. Die haalde ik los. Mijn hoofddoek dwarrelde demonstratief op de grond. Ik fatsoeneerde mijn krullen die inmiddels plat waren geworden en daar stond ik dan als mezelf: in mijn favoriete jeans en zwart-gouden Adidas schoenen.

Het lijkt tegenwoordig normaal te zijn

Afwijzing en grensoverschrijdend gedrag, het lijkt tegenwoordig normaal te zijn onder het mom van ‘vrijheid van meningsuiting’. Zelfs ik ben eraan gewend geraakt. En ik wil er helemaal niet aan wennen! Want het is niet normaal dat volwassenen grote kinderen zijn die niet geleerd hebben van hun verleden. 

Alle verandering begint bij het nemen van verantwoordelijkheid. We zullen zelf die eerste stap moeten zetten en kijken naar onze eigen gedachten en meningen en oordelen. Ze komen ergens vandaan. Onderzoek hun oorzaak. Spit de wortel uit. Plant nieuwe zaadjes in jezelf. 

Zaadjes van verbinding, harmonie, liefde. Leer de verschillen in jezelf te omarmen en durf jezelf te zijn. Kies voor innerlijke verandering en je zult de wereld om je heen zien veranderen.

 

Omarm de verschillen in jezelf, in de ander en wees vrij

Kijk verder dan kleding en uiterlijk en zie de mens voorbij zijn afkomst, zijn religie of maatschappelijke status of de wijze waarop die zich kleedt. Wanneer je de verschillen in jezelf omarmt, kun je ook makkelijker de verschillen in de ander omarmen.  Dit betekent verandering. En verandering is niet altijd makkelijk. Verandering gaat gepaard met ongemak en weerstand. Maar wanneer we vernieuwing in ons leven willen, dan moeten we innerlijk ruimte maken voor nieuwe ideeën, voor mooie ideeën die leiden tot innerlijke en uiterlijke harmonie.

De innerlijke vrede die er dan ontstaat wordt dan, en dit beloof ik je, weerspiegeld in jouw leven, in jouw wereld, in onze wereld. Ik kan de wereld in mijn eentje niet veranderen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het samen met jou gaat lukken!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan