Hou van het leven, het houdt van jou | Geluk discrimineert niet

Hoe denk jij over geluk? Is het zeldzaam? Is geluk verbonden met waar je geboren bent, wie je ouders zijn en wat hun achtergrond is? Of is geluk haalbaar en toegankelijk, onvoorwaardelijk en onverdiend? Is geluk haalbaar voor ieder mens?

We kregen de opdracht om na de lunchpauze even naar buiten te gaan en iets moois mee te nemen naar binnen. Met ‘we’ bedoel ik de studenten in mijn Dru yoga docentenopleiding. Inmiddels zijn we bezig met module 2 en ik geniet van elke lesdag. Elke module bestaat uit een aantal opleidingsdagen in Wageningen of online. Hoewel ik liever naar Wageningen rijd om ‘in real life’ te leren, kwam deze online tweedaagse mij goed uit.

Shoppen naar djellaba’s

Ik had een drukke week achter de rug met een rit naar Antwerpen op Hemelvaart om mijn ouders te bezoeken die vandaag naar Marokko vertrekken. Mijn dag was volgepland: een Marokkaanse thee afspraak met Selina, een oud-klant en nu goede vriendin, om te sparren over een samenwerking (zie afbeelding) en op jacht naar getailleerde djellaba’s voor mijn optredens als spreker. O.a. voor de TEDx Harderwijk op 11 oktober dit jaar. Samen struinden we de Abdijstraat af, de keuze was reuze.

 

Wees er bij op 22 mei en laat je inspireren!

Dus… heerlijk vanuit thuis de lessen volgen, zowel praktijk als theorie en… de opdracht om iets moois mee te nemen naar binnen. Ik plukte wat onkruid, ook die mooie kleine gele bloemen die aan een lange steel groeien en twijfelde heel even over een klavertje 3. Ik plukte ook een prachtige fuchsia bloem uit de grote rododendron die in onze voortuin staat. Dit ging in een klein vaasje in de vorm van een vrouwenlichaam, gekocht bij een kringloopwinkel voor 2 euro. Het zag er prachtig uit.

Mijmeren over geluk

We werden in groepjes gedeeld om elkaar te laten zien wat we hadden uitgekozen en terug in de groep konden we onze inzichten met elkaar delen. Zo vertelde een deelnemer dat ze een klavertje 4 zocht. Ze zag wel een zielig klavertje 2, maar dat kon ze niet maken, vond ze. Ik vertelde over de klavertjes 3 waar ik over twijfelde.  Ze waren talrijk en erg mooi. En toch besloot ik om die niet te plukken.

Zou ik een klavertje 4 wel hebben meegenomen? Bestaan zielige klavertjes? Brengt een klavertje 4 echt geluk? En zo nee, waar komt dit idee vandaan? En op welke onderliggende geloofsovertuiging is dit idee gebaseerd? Hebben we wellicht van onze ouders of omgeving geleerd dat geluk zeldzaam is? Dat geluk niet voor iedereen is misschien? En wat als we dit op een onbewust niveau blijven geloven, welke gevolgen heeft dit dan in ons leven?

Geluk is niet zeldzaam

Integendeel, geluk is overvloedig. Voor wie de tijd wil nemen om een stapje terug te doen en alleen maar te zijn in het hier en nu, wordt het glashelder. Er komt geen einde aan geluk. Geluk is onvoorwaardelijk. Geluk is onverdiend. Kijk naar de natuur. Zij discrimineert niet. Zij geeft, en geeft, en geeft…. het is aan jou om te ontvangen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan